US Open: Kližan postúpil už do osemfinále dvojhry po triumfe nad Chardym

02.09.2012 Celý región

New York 1. septembra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan sa prebojoval už do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec trénera Karola Kučeru si v osemfinále poradil s nasadenou tridsaťdvojkou Francúzom Jeremym Chardym za 2:11 h v troch setoch 6:4, 6:4, 6:4 a dosiahol životný úspech. Kližan je prvým slovenským grandslamovým osemfinalistom v mužskom singli od januára 2006, keď Dominik Hrbatý postúpil medzi najlepšiu šestnástku na Australian Open.

Slovenský Tenista roka 2011 sa stal v New Yorku "katom" Francúzov, v druhom kole po vynikajúcom výkone senzačne vyradil piateho nasadeného Jo-Willfrieda Tsongu. V osemfinále nastúpi Kližan v pondelok proti nasadenej dvanástke Chorvátovi Marinovi Čiličovi, ktorý v 3. kola vyradil v štyroch setoch Japonca Keiho Nišikoriho. Kližan má na US Open už teraz istú prémiu 120.000 USD a 180 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Po US Open sa vráti do najlepšej päťdesiatky a dosiahne najlepší renking v doterajšej kariére.

Kližan so Chardym si vyhrávali svoje podania až do stavu 4:4. V deviatom geme Slovák po skvelom obhodení prelomil Chardyho servis a následne spečatil zisk prvého setu. O osude druhého dejstva rozhodol Kližanov brejk v úvodnom geme. Kližan kvalitne podával i returnoval, mal navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary. V treťom sete sa Chardy po brejku vo štvrtom geme ujal vedenia 3:1, no Kližan potom získal štyri gemy v rade a zápas dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal, keď predtým otočil z 15:40 a upravil vzájomnú bilanciu so Chardym na 2:1.

Kližan po postupe do osemfinále žiaril spokojnosťou. "Od začiatku zápasu som veril, že môžem nad Chardym vyhrať. Už som ho v tomto roku zdolal na antukovom challengeri v Bordeaux a som nemierne rád, že som uspel aj na US Open. Je to výborný hráč, v New Yorku bol nasadený. O to viac si cením jeho skalp. Na začiatku zápasu bolo dosť teplo a cítil som sa unavený. S pribúdajúcimi minútami sa to však zlepšilo. V prvých dvoch setoch som ho vždy raz brejkol a potom som si dobre podržal servis. Tretí set bol otvorenejší, začal hrať lepšie a po brejku viedol 3:1. Piaty gem mu však vôbec nevyšiel, spravil štyri chyby vrátane dvoch dvojchýb a začínalo sa odznova. Ja som nabral sebavedomie, za stavu 4:3 som ho opäť brejkol a už som to dotiahol, hoci pri svojom servise som prehrával 15:40. V poslednom geme to bolo trochu so šťastím, lebo Chardy to trikrát za sebou vyvalil z returnu do autu. Ináč som hral ale naozaj dobre a som veľmi rád, že som medzi najlepšou šestnástkou," povedal Kližan v konferenčnom hovore so slovenskými médiami.

Slovenský daviscupový reprezentant sa už teší na pondelňajšie osemfinále s Čiličom. "Je to výborný a skúsený hráč, skrátka hviezda. Ja však nemám čo stratiť a budem bojovať. Je jedno, či na druhej strane stojí Čilič alebo niekto iný. Nikdy som proti nemu ešte nehral. Videl som ho akurát v televízii, o to väčšiu mám motiváciu. Ten zápas si určite užijem. Dúfam, že budeme hrať na normálnejšom kurte, lebo dnes na jedenástke to nebolo ono. Chýbalo tam Jastrabie oko a rozhodcovia robili častejšie chyby. Verím, že v nedeľu počas dňa voľna dobre zregenerujem, aby som bol v pondelok fit,".

Kližan urobil svojimi výsledkami na US Open veľkú radosť aj dlhoročnému lídrovi slovenského daviscupového tímu Dominikovi Hrbatému. "Martin dosiahol v New Yorku obrovský úspech. Po triumfe nad takým hráčom, ako je Tsonga, je veľmi náročné vyhrať ďalšie kolo. Kližko to však dokázal, čo svedčí o jeho veľkosti. Stáva sa nebezpečným hráčom, ktorý môže niečo vo svetovom tenise dokázať. Videl som iba poslednú loptičku jeho duelu so Chardym, no musel podať veľmi dobrý výkon. Zlepšil si return, čo je škola Kája Kučeru. Hrá dobre od základnej čiary, zvykol si na tvrdé povrchy a dokáže si poradiť aj s hráčmi, ktorí hrajú rýchly tenis. Urobil obrovský výkonnostný progres a nie je bez šancí ani proti Čiličovi. Chorvát hrá podobným štýlom ako Chardy, len je skúsenejší a má trochu presnejší servis. Martinovou výhodou je, že je neokukaný. Všetci sa pýtajú, ako hrá ten Kližan, súperi ho nepoznajú. Aj Čilič bude na začiatku zápasu hľadať účinnú taktiku. Ak ho Kližko prečíta a pozrie si nejaké jeho predchádzajúce duely, má šancu," povedal pre TASR Hrbatý.

muži - dvojhra - 3. kolo:

Martin KLIŽAN (SR) - Jeremy Chardy (32-Fr.) 6:4, 6:4, 6:4
 

Vyberte región